25. i 26. studeno 2019. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji "Put do održivog zapošljavanja OSI" u organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - ZOSI i zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH. Konferencija se održala u hotelu Esplanade u Zagrebu. Cilj konferencije bio je okupiti 250 vodećih osoba i stručnjaka iz područja vještačenja, profesionalne rehabiitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom iz zemlje i svijeta.

Svečano otvorenje međunarodne konferencije započelo je 25. studenog 2019. u 09:00h gdje su sve nazočne pozdravili prije svih Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, a konferenciju je otvorila Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

1

Drugi dan konferencije započeo je s uvodnom riječi Jasenke Sučec, pomoćnice ravnateljice za profesionalnu rehabilitaciju u ZOSI-u koja je otvorila treću sekciju konferencije pod nazivom: Profesionalna rehabilitacija. Nakon uvodne riječi započela je panel rasprava na temu: Rani početak profesionalne rehabilitacije, koju su vodili: Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja za medicinu rada i voditeljicu Službe za medicinu rada iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Mandica Knežević, predsjednica Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Bojana Dražić iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb, Ingrid Pammer iz organizacije BBRZ – Centar za strukovno obrazovanje Austrija te ranije spomenuta pomoćnica ravnateljice za profesionalnu rehabilitaciju. Panel rasprava dala je konkretne zaključke o potrebi za ranim početkom profesionalne rehabilitacije i važnost iste za inkluziju osoba s invaliditetom na tržište rada i društvo u cjelini. Po završetku panel rasprave treće sekcije uslijedila su četiri predavanja na navedenu temu koja su predvodili Maria Potes Barbas iz Veleučilišta Santarem iz Portugala, Barbara Haider-Novak iz BBRZ-a iz Austrije, Kathrin Staab i Anna Bornefeld-Ettmann iz organizacije Atrium Gpe iz Njemačke te Volker Holl iz organizacije CAMPUS – der Bildungsbereich der gpe Mainz Gmbh iz Njemačke.

5