1 1Igračke su bitan dio djetinjstva, bilo da govorimo o običnim plišancima, lutkama, društvenih igrama ili pak onim didaktičkim, senzoričkim i motoričkim igračkama. Ipak s igračkama treba biti i oprezan. Pri izboru igračke treba imati na umu da dječji razvoj treba poticati, a ne fokusirati. Igračke koje nadilaze djetetove mogućnosti, mogu obeshrabriti, pa čak i „otjerati„ dijete od željene aktivnosti. Zbog svega navedenog izbor igračke za dijete s teškoćama mnogima zna stvarati problem. Odabir igračke prije svega treba se bazirati na dobi, potrebi i mogućnosti djeteta. Igračka osim svoje zabavne funkcije, svakako treba poticati aktivnost, istraživanje, kreativnost i maštu. Stoga su odlične one igračke koje nude više opcija i duže su vrijeme zanimljive i izazovne djetetu. Djeca s poteškoćama u razvoju poput Downovog sindroma ili autizma uživat će u igri s raznovrsnim igračkama.

 

Ipak istraživanja pokazuju kako su za njihov razvoj odlične igre koje će poticati izvođenje aktivnosti iz svakodnevnog života. Zbog toga vrtići su odlično okružje za djecu s navedenim teškoćama. I u kutinskom vrtiću uređeni su kutići, koji zadovoljavaju takav tip igre. Od kutića liječnika, do male kuhinje ili pak u predškolskom uzrastu kutića gdje se igraju škole. Također odlične su i lutke za interaktivnu igru. Stručnjaci za djecu s teškoćama preporučuju i različita pomagala predstavljena kao igračke. Na primjer, pilates lopta može poslužiti kao odlična igračka, ali i pomagalo djeci s Down sindromom, koja imaju izraženu hipotoniju, smanjenje napetosti mišića. „Pilates lopta, koju smo ponudili djetetu, prema preporuci Darka Kobetića prof. reh. pokazala se kao pun pogodak. Osim što dijete uživa u igri na lopti, ujedno i vježba.“ – potvrđuje nam naša pomagačica u Dječjem vrtiću Kutina.

Za djeca koja ne mogu u potpunosti koristiti ruke ili djecu s problemima u motoričkom razvoju te djecu sa cerebralnom paralizom i mišićnom distrofijom, važno je tražiti igračke koje imaju velike dijelove koje će dijete s lakoćom uhvatiti i stabilno postolje koje neće dopustiti pomicanje igračke. Igračke koje imaju zvuk, zanimljivu teksturu ili površinu koja pruža osjetilnu sitimulaciju odlične su za djecu s oštećenjem vida, dok su one koje imaju svjetlosni ili vizualni efekt ili pak regulator jačine zvuka dobre za djecu s teškoćama sluha.

Važno je za napomenuti kako igračke ne moraju nužno biti kupljene. Takozvane „homemade“ igračke sve su popularnije, jer su u potpunosti prilagođene djetetu i njegovim potrebama, interesima i mogućnostima. Evo par ideja za neke od njih.

1 2 1 3

1 4 1 6

 1 7 1 5